Juho Karvinen Keskustelu haluaa olla vapaata

Vaalien välissä

102 ääntä! Olen kiitollinen ihan jokaisesta.

Tampere

Tein pienen mutta aktiivisen kampanjan sosiaalisessa mediassa ja kaduilla. Henkilökohtainen kampanjabudjettini oli noin 50 euroa, joten yksi ääni maksoi minulle noin 50 senttiä. Tähän voi tietysti laskea mukaan kahvipaketit, keksit ja muut tarjoilut sekä bensarahat, jotka menivät puolueen yhteiseen kampanjaan. Yhteensä minulle tuli kuluja noin 100 euron verran. Sain paljon konkreettista tukea ystäviltä. Siitä suurkiitos, tiedätte keitä olette!

Keskestelut olivat lähes poikkeuksetta hyviä. Samalla kun kerroin piraateista ja tavoitteistamme, opin eri taustoista tulevilta äänestäjiltä heidän huolistaan ja toiveistaan. Monella heistä oli totta kai yksityiskohtaistakin asiantuntemusta asioista, joista minä tuskin olin kuullutkaan. Opin uutta ja muodostin mielipiteitä asioista, joista minulla ei sellaisia ollut.

Monen keskustelun pääsisältö oli, että mikä tämä Piraattipuolue oikeastaan edes on. Tulin maininneeksi useamman kerran, että puolueen mielestä artistin kuuluu saada korvaus työstään. Vanhemmat ihmiset tulivat kyselemään, puolueesta, jota heidän lapsensa tai lapsenlapsensa äänestävät. Muutama vanhempi halusi flaijerin mukaan kannustaakseen nuorta perheenjäsentään äänestämään ylipäätään. Jotkut vaalimökille tulleet nuorehkot sanoivat aina äänestäneensä piraatteja.

Myös muiden puolueiden ehdokkaat suhtautuivat positiivisesti ja kannustaen. Ehdokkaat oikealta vasemmalle toivottelivat meille valtuustopaikkaa.

Paikkaa ei kuitenkaan tullut, vaikka kaikki ulkoiset edellytykset ovat Tampereella kunnossa: opiskelijakaupunki, jolla on historiaa tekniikassa ja innovaatioissa. Listan äänimäärä jäi 994:ään, kun läpipääsyyn olisi vaadittu 1545, Olen itse seurannut Piraattipuoluetta pitkään sivusta, mutta nyt mukaan lähdettyäni vasta konkreettisemmin ymmärrän, mistä johtuu, että kannatus ei kasva niin kuin voisi odottaa. Tekeviä käsiä on yksinkertaisesti liian vähän.

Aion olla paikallisessa järjestötoiminnassa mukana jatkossa. Perimätieto kertoo, että Tampereen paikallistoiminnan on ollut tapana lopahtaa vaalien jälkeen. Ei enää.

Nyt on taas vähän enemmän aikaa tavallisille hyville asioille elämässä: parisuhteelle, mielenterveydelle, ohjelmoinnin opinnoille, työnhaulle, peliharrastukselle, lukemiselle ja keppitappelulle. Politiikan tekeminen kuitenkin jatkuu vaalien välissäkin.

Suomi

Valtakunnallisesti tämä oli Piraattipuolueelle tietysti läpimurto, kun Helsinki ja Jyväskylä saivat piraattivaltuutetut ja Espoo varavaltuutetun. Onneksi olkoon Petrus Pennanen, Arto Lampila ja Janne Paalijärvi! Yksi ihminen voi saada valtuustossa paljon aikaan, varsinkin jos taustalla on aktiivinen työryhmä. Tämä on tietysti myös näytön paikka puolueelle, joka on keskittynyt tähän asti enemmän valtakunnalliseen politiikkaan.

Piraattien läpimurron lisäksi vaalitulos on muutenkin aivan kelvollinen. Espoossa Janne Paalijärven edelle kiilannut ja paikan saanut Liberaalipuolue on minulle vähän arvoitus, mutta uutena puolueena suhtaudun siihen varautuneen myönteisesti. Feministisen puolueen valtuustopaikka Helsingissä on erittäin tervetullut. Samoin ovat Vihreiden ja Vasemmiston nousu. Uskon, että Suomen kuntia johdetaan nyt aiempaa enemmän ihmisiä ja ympäristöä kunnioittaen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat