Teknologia on poliittista, siksi Piraattipuolue

Olen viime vuosina seurannut ihaillen teknologiavaikuttaja Linda Liukkaan tekemisiä. Hänen viestinsä on, että aktiiviseksi kansalaiseksi oppiminen tapahtuu tekemällä, kokeilemalla, virheitä tekemällä ja niistä oppimalla.

Nykyaikaiset toiminnan mahdollisuudet ja myös toiminnan esteet ovat hyvin usein teknologisia. Teknologia vaikuttaa kaikkeen, mutta se ei ole jotain, joka tulee meille annettuna vaan se tehdään. On ihan olennainen kysymys, kuka sen tekee ja millaisilla tarkoitusperillä. Sen ei kuulu olla vain asiantuntijoiden asia, ei kaupallisessa kehitystyössä yliedustettujen 20-40-vuotiaiden miesten asia. Vaan alakouluikäisten tyttöjen, eläkeläisten, kaikkien. Kaikkien tulisi voida ymmärtää, miten teknologia toimii, ilmaista itseään teknologisilla välineillä ja muodostaa mielipiteitä siitä, millainen teknologia on hyvää.

Tämä on teknologista luku- ja kirjoitustaitoa, joka on tärkeää toimintakykyiselle kansalaiselle. Kaikkien ei tarvitse perehtyä yksityiskohtiin, mutta perusymmärrys teknologian toimintaperiaatteista avaa kenelle tahansa mahdollisuuden arvioida teknologisiin ratkaisuihin liittyviä poliittisia kysymyksiä.

Mitä se tarkoittaa, että huomattava osa henkilökohtaista elämäämme on tallennettuna Facebookin ja Googlen kaltaisten kansainvälisten suuryritysten palvelimille vieläpä niin, että meille ei ole oikein selvää, mitä tiedoillamme tarkalleen ottaen tehdään? Mitä se tarkoittaa, jos nämä suuret toimijat saavat pienten kustannuksella etuajo-oikeuden tietoverkoissa?

Nämä ovat läpeensä poliittisia kysymyksiä, eivät ainoastaan teknisiä. Ei jätetä niitä yksin insinöörien päätettäväksi. Se olisi vähän niin kuin jättäisimme talouspolitiikan keskeiset kysymykset valtiovarainministeriön johtavien virkahenkilöiden päätettäväksi. (Ainiin, mutta niinhän tehdään jo.)

Eikä riittävän teknologisen lukutaidon saavuttaminen ole mitenkään mahdoton tehtävä. Esimerkiksi Linda Liukkaan esillä pitämä koodaustaito ei vaadi kummoistakaan matemaattista harjaantuneisuutta, ja perusteet ovat helpompia – ja tärkeämpiä – kuin esimerkiksi derivointi. 

Vallan linnakkeissa ei tietenkään erityisesti innostuta siitä, että tavalliset ihmiset alkavat muodostaa perusteltuja mielipiteitä ja esittää oikeutettuja vaatimuksia teknologisista järjestelmistä. Sen pahempi vallan linnakkeille.

Vaarana on, että esimerkiksi robotisaation ja verkkoneutraliteetista luopumisen seurauksena syntyy uusi tekno-aatelisto ja meidän muiden osaksi jää heidän torppareinaan toimiminen. Ei anneta sen tapahtua.

Tämä on minulle keskeinen syy olla mukana piraattiliikkeessä. Se on syntynyt juuri internetin myötä nousseiden uusien poliittisten kysymysten ympärille. Alkuaikoina tärkeä kysymys tekijänoikeuksista ja piratismista on minun nähdäkseni osa tätä laajempaa kokonaisuutta. Piraattien tehtävänä on varmistaa, että teknologinen kehitys palvelee ihmisiä tasavertaisesti eikä ole tuhoisaa luonnonympäristöille.

juhokarvinen
Piraattipuolue Tampere

Olen sosiologi, data-analyytikko ja Pirkanmaan piraattien puheenjohtaja, jonka mielestä tietoyhteiskuntapolitiikasta pitäisi puhua nykyistä enemmän. Nörtti, feministi, optimisti. Ehdolla eduskuntaan 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu